Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Logo


    Програмният език LOGO е адаптация, създадена от Wally Feurzieg и Seymour Papert на програмния език Lisp, която е по-лесна за четене. Много хора биха казали, че Logo представлява Lisp без вмъкнатите думи. Днес, LOGO е известен със своите графики, но всъщност той притежава и впечатляващ списък от устройства, приспособления за работа с файлове и I/O приспособления или приспособления за вход и/или изход. LOGO може да бъде използван за научаване на повечето концепции в компютърната наука. Това бива осъществено от трилогията на Брайън Харви “Компютърна наука в стил LOGO”. Езикът може да се използва и за съставяне на микросветове, които учениците да изследват.

    Съществуват 130 разновидности на LOGO, всяка от които има свои собствени силни страни. Популярна разновидност е UCBLogo. MSWLogo, нейната Windows производна е много разпространена в училищата в Англия. Comenius Logo се използва в Холандия, Германия, Чехия и др. и си заслужава да се опита също.

    Основната идея на програмирането на LOGO е, че костенурка с химикалка, прикрепена към нея може да бъде накарана да прави прости неща като движение с 20 интервала напред или обръщане. От тези основи могат да бъдат съставени по-сложни форми като квадрати, триъгълници, кръгове – а те могат да бъдат използвани за рисуване на къщи и кораби. Костенурката се движи с команди, които са свързани с нейната позиция, “LEFT 90” означава костенурката да се завърти наляво с 90 градуса. Учениците могат да разберат движението на костенурката, като си представят какво биха направили те, ако бяха в кожата на костенурката. Papert нарича това резониращо в тялото осмисляне на нещата.

    LOGO е тълкувателен език. Той не различава главни и малки букви, и кода се пише в редове. Това е компромисно решение между последователните програмни езици с блок схеми и функционалните програмни езици. Не съществува стандартна разновидност на езика, но UCBLogo е изключително срещан. Това е обучаващ език, но неговите способности го правят изключително използван при създаването на полезни скриптове.