Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Тим Бърнърс-Лий (Tim Berners-Lee)

    Със създаването на световната компютърна мрежа английският компютърен специалист проправя пътя на ИНТЕРНЕТ и на един свят, в който информация, съхранена в паметта на компютри, е свързана в глобален мащаб и е на разположение на целия свят. Днес консорциумът на Бърнърс-Лий "Дабъл Ю Три Си" (W3C) се грижи глобалната мрежа да остане открита, непритежавана от никого и безплатна.

    През 1989 г. Тим Бърнърс-Лий, който е завършил Оксфордския университет и е бакалавър по физика, за пръв път разработва метод, позволяващ на потребителите да получават достъп до електронни документи с помощта на система, наречена хипертекст. През това време Тим Бърнърс-Лий работи в Европейския център за атомни изследвания. Две години по-късно ученият създава първият Интернет браузър за преглеждане и редакция на електронни документи, наречени web-страници, и разработва първият Интернет сървър.

    В края на 90-те години на миналия век, с началото на бума на “дот-комите”, в Мрежата започна трупането на огромни състояния. Поддали се на всеобщата истерия, инвеститорите изкупуваха акциите на компании-еднодневки. Според собствените признания на Тим в неговата автобиографична книга Weaving the Web („Оплитането на Паяжината“), той също се замислял върху започването на собствен бизнес, който да му донесе печалби от неговото изобретение. Но ученият сметнал начинанието за доста рисковано, а през това време пазарната ниша вече била заета от големите акули в бранша - такива, като Netscape и Microsoft. Така се оказало, че вместо дивиденти от разработената технология, създателят на Мрежата се задоволил с професорската заплата в Масачузетския технологичен институт . Въпреки че живее постоянно в САЩ, Тим Бърнърс-Лий си остава британски поданик.

    През 1994 г. Тим Бърнърс-Лий оглавява създаденият международен консорциум The World Wide Web Consortium - организация, която не формира печалби и има за цел единствено разработването на стандарти за Интернет. Името на бащата на Мрежата едва ли е известно на обикновените потребители, макар той нееднократно да е награждаван за постижения в областта на комуникационните технологии. През 2002 г. Тим Бърнъс- Лий, заедно с други основоположници на Интернет, е награден с премия на Астурийския принц, а през 2003 година става Рицар на Британската империя. Освен това Тим Бърнърс-Лий е включен от списание Time сред двадесетте най-велики мислители на XX век.