Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Инсталатори/Деинсталатори

    Опитните потребители на Windows знаят, че простото изтриване на папката с една или друга програма е съвършено недостатъчно за нейното премахване. Значителна част от файловете се записват в системните папки, внасят се изменения в конфигурационните файлове system.ini и config.ini, а също и в регистъра. На всичко отгоре простото изтриване на програмата може да бъде даже опасно: често се нарушава нормалното функциониране на цялата система. Затова в Windows 95/NT и следващите версии е включен модул за деинсталиране на приложения.

    Някои фирми пускат пакети, предназначени за коректно деинсталиране на приложения. Тези пакети се делят на две групи.

    Програмите от първата анализират процеса на инсталиране на съответното приложение и при деинсталацията възстановяват предното състояние на системата.

    Програмите от втората група анализират конфигурационните файлове, системния регистър. Съвременните деинсталатори, като правило, съчетават двата подхода.

    Най-известните инструменти от тази група са: Модулът за инсталиране и деинсталиране на програми на Windows, Cybermedia Uninstaller, Quarterdeck CleanSweep, Remove It, WinDelete, Uninstall Manager, Norton Uninstall Deluxe и др.