Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Дефрагментиращи програми

    Операционната система управлява файловете на малки парченца, наречени клъстери. Първоначално тя ги подрежда в определен ред, като книги в библиотека. Но колкото повече се ползват файловете, толкова по-неподредени и разхвърляни стават те на твърдия диск, защото операционната система набързо записва клъстерите там, където може (където има свободно място).

    Именно в това е проблемът. След като изискаме данни, намирането на всички клъстери от даден файл заприличва на игра на криеница и при всяко търсене на нови данни се губят ценни милисекунди компютърно време. От фрагментация могат да пострадат дискове, форматирани с двете най-разпространени файлови системи - FAT (File Allocation Table, таблица за разпределение на файловете) и NTFS (New Technology File System).

    Когато дефрагментираме твърдия диск, клъстерите се разместват и подреждат в реда, в който трябва да бъдат, т.е. стават съседни. Дефрагментирането отнема много време - понякога цели часове, ако се касае за 40-гигабайтов диск - но стартирането на този процес става за секунди. По-известни програми за дефрагментиране са: Diskeeper на Executive Software (www.execsoft.com), PerfectDisk 2000 на Raxco Software (www.raxco.com) и обслужващата програма SpeedDisk от пакета Norton Utilities на Symantec (www.symantec.com).