Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Cobol


    Cobol е трето поколение програмен език. Името му представлява акроним за Common Business Oriented Language(общ бизнес-ориентиран език), което обяснява и неговото превъзходство във сферите на бизнеса, финансите, административните системи за компании и правителства. Cobol 2002 стандарта включва поддръжка на обектно-ориентирано програмиране и други съвременни качества на езиците за програмиране. Ние ще се спрем, обаче на Cobol 85.

    Cobol e създаден през 1959 г. от Short Range комитета, един от трите такива, предложени на среща, състояща се в Пентагона през месец май, 1959 г. Тази среща е била организирана от Чарлс Филипс от Министерството на отбраната на САШ. Short Range комитета е формиран, за да препоръча съответния подход към общия бизнес език. Този комитет е бил съставен от членове, представящи 6 компютърни производителя и три правителствени агенции. В частност тези производители са били Burroughs Corporation, IBM, Minneapolis-Honeywell(Honeywell Labs), RCA, Sperry Rand и Sylvania Electric Products. Трите правителствени агенции са били въздушните сили на САЩ, David Taylor Model Basin и Националното бюро по стандартите (NIST). Този комитет бил оглавяван от член на NBS. В края на крайщата под-комитет на този комитет развил спецификациите на езика Cobol. Този под-комитет е бил съставен от шест човека: Уилям Селдън и Гертруд Търни от IBM, Хауърд Бромбърг и Хауърд Дискаунт от RCA, Вернън Рийвс и Джийн Самет от Sylvania Electric Products. Този комитет е бил готов със спецификациите на Cobol в края на 1959 г. Тези спецификации били вдъхновени в голяма степен от FLOW-MATIC езика, измислен от Грейс Хопър и езика на IBM COMTRAN, измислен от Боб Бемър. През януари 1960 г. тези спецификации са изпратени до офиса на правителството и така след шест месеца къртовски труд се създава езика Cobol, който дори 40 години по-късно продължава да се използва.

    Много програми, направени на Cobol са все още в действие в някои основни комерсиални предприятия, като най-забележимо е това при финансовите институции. Цената на преписването на много голяма база код, чийто бъгове са били премахнати вече на друг език не си е заслужавала. Около 2000 година имаше голяма суматоха около дейността на Cobol програмистите, които предотвратяваха проблема 2000, понякога тези дейности се извършваха на машини, измислени от същите тези програмисти преди десетилетия. Този проблем беше широко разпространен в кода на Cobol защото датите са относителни с бизнес приложенията и повечето стари бизнес приложения бяха писани на Cobol.