Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Клифърд Бери


       Клифърд Бери (Clifford Berry) (1918-1963) е роден в Гладбруук, Айова на 19 Април 1918 в семейството на Фред Гордън Бери и Грейс Стрьом. Той е най-голямото от четирите деца в семейството – Клифърд, Кейт, Фредерик и Барбара.

       Още от ранна възраст, Клифърд Бери е изключително схватлив за възрастта си. Дори във втори клас учителите съветват родителите му да премине с един клас напред. Когато той е на 11 години семейството се премества в Маренго, Айова, където баща му приема поста мениджър на локалната енергийна компания. Клифърд продължава да се усъвършенства и да трупа знания, докато баща му не е убит от служител, който е бил уволнен. След смъртта на баща му, майката на Клифърд решава, че ще е най-добре да останат там, докато Клифърд Бери завърши своето обучение.

       След това той получава много бързо бакалавърска степен в Щатския университет на Айова в специалност електрическо инженерство през 1939 г. Харолд Андерсън по това време е професор по електричество инженерство и е един от най-добрите приятели на Джон Атанасов. И така, когато Атанасов го пита дали може да му препоръча завършил студент по електричество инженерство, който да му асистира в неговия проект за направата на компютър, професор Андерсън веднага препоръчва Клифърд. Когато Бери вика професор Атанасов, за да му каже, че е заинтересован от работата, Джон Атанасов осъзнава, че си има работа с необичаен млад човек. И така, в пролетното утро на 1939 двамата брилянтни учени разговарят за първи път за основните идеи и проблеми, които ще трябва да решат при конструирането на прототипа на електронния цифров компютър. Създаването му става с изключителна скорост и след като той е завършен, работи добре. През Декември 1939 г. е демонстрацията на прототипа пред официалните лица на Щатския Университет на Айова. Когато Втората Световна Война започва, работата по компютъра е прекъсната. Джон Атанасов напуска Айова и отива във Вашингтон.

       Клифърд Бери получава магистърска степен по физика през 1941 г. През 1942 г. се жени за Марта Джейн Рийд. През 1948 г. той получава докторска степен. Клифърд Бери получава 19 патента в областта на спектрометрията и 11 патента в различни области на вакуума и електрониката.