Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

BeOS

    Замислена е да бъде изцяло графична операционна система за мултимедийна работа. Заимствани са добрите идеи от UNIX системите, но BeOS не е точно UNIX и всичките й настройки се извършват графично, без нужда от работа в режим на конзола/команден ред. Инсталацията е бърза и проста. BeOS има безплатен и комерсиален вариант. Безплатният вариант не е ограничен във времето. Графичната среда е удобна за работа, даже интуитивна.

    BeOS е с премахната възможност за многопотребителска работа, което олекотява системата. Тя е оптимизирана за аудио- и видеообработка, и поддържа многопроцесорност (до 8 процесора). Файловата й система е 64-битова, така че реално нямате ограничения за размера на харддисковете и файловете върху тях. Разбира се, поддържат се виртуална памет, многозадачност, динамични драйвери (за да са в паметта само когато са необходими) и други неща. Също както при Windows NT, програмите работят в отделни области от паметта, изолирани една от друга. Ако някоя програма се срине, то останалите продължават работата си, сякаш нищо не се е случило.

    Компанията, която я създава се стреми BeOS да бъде в крак с времето. Акцентира се върху поддръжката на новоизлязъл хардуер. Be Inc. разполага с малък екип програмисти и те нямат достатъчно сили за всичко. Много производители на хардуер все още не са започнали да създават драйвери за BeOS - още нямат доверие в нея. Резултатът от това е, че потребителите на BeOS може да имат някои проблеми с поддръжката на хардуер.

    Въпреки, че е най-младата от разпространените операционни системи, за BeOS има достатъчно софтуер. BeOS може да работи както със собствената си файлова система - BFS, така и с FAT и FAT 32, HFS (файловата система на Macintosh), vFAT и ISO-9660. Чрез допълнителни модули може да се добави поддръжка на ext2 (файловата система на Linux), NTFS (файловата система на Windows NT), и NFS (Network File System).

    В системата е интегриран FTP сървър, има и малък Web сървър. Освен FTP и Web сървъри има вграден Web браузер (много добър, но засега не поддържа Java) с вграден download manager, POP3 e-mail клиент, FTP клиент, Telnet сървър и клиент.