Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Ваневар Буш (Bush Vannevar)

    Ваневар БУШ (Bush Vannevar) (11 март 1890, Еверет, Масачузетс - 28 юни 1974, Белмонт, Масачузетс) е американски учен, създател на диференциалния анализатор, първия диференциален аналогов компютър.

    През 1914-17 години работи в университета Тафт в Медфорд (Масачузетс), където преподава и провежда изследвания, свързани със засичането и откриването на подводници за нуждите на Военноморските сили на САЩ. През 1919 постъпва в Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж. В края на 1920-те изобретява мрежов анализатор, моделиращ работата на големи електрически мрежи.

    От 1930 год. заедно с група колеги работи над създаването на диференциален анализатор, предназначен за решаване на диференциални уравнения. Анализаторът работел с електричество, а за съхраняване на информацията в него се използвали електронни лампи, аналогични на тези, които са използвани през 1930-те години в радиоприемниците. Машината, способна да манипулира с 18 независим променливи, става предвестник на бурното развитие на електронните изчислителни машини след Втората световна война. Все пак диференциалния анализатор на Буш имал един съществен недостатък - той заемал цяла стая и имал значително тегло. Даже по-късният модел на диференциалния анализатор, построен през 1942 год., тежал 200 тона!

    През 1940 Буш бива избран за председател на Националния Комитет за военни изследвания. По време на Втората световна война Буш става директор на отново създадения Комитет за научни изследвания и развитие, чиято цел е да координира изследванията в областта на въоръженията.

    След войната (1946-47) Буш оглавява Обединената Комисия за изследвания и развитие.

    От 1939 до 1955 година Буш е и президент на Института Карнеги.