Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 
Официален сайт на 3Com


Джордж СТИБИЦ (George Stibitz)

     Джордж Стибиц (George Stibitz) е американски математик, създател на един от първите електромеханически изчислителни устройства - двоичния суматор.

     През 1937 година Стибиц, сътрудник на компанията Bell Laboratories, подразделение на фирма АТ&Т, в домашни условия успява да създаде първата в САЩ електромеханична схема, изпълняваща операцията двоично събиране - двоичния суматор. Работата на устройството се базирала на основите на Булевата логика, а ролята на логически елементи в нея играели електромеханически релета. Двоичният суматор на Стибиц се явява в днешно време неотменна част от всеки цифров компютър.

     През 1939 година Стибиц, съвместно със сътрудника на фирмата Самюел Уилямс разработва устройство, способно да събира комплексни числа, а също и да изпълнява изваждане, умножение, деление. Това устройство те нарекли калкулатор за комплексни числа (Complex Number Calculator).

     През 1940 година апаратът на Стибиц започва да се използва за изчисления в управлението на Bell. С помощта на телетайп той бил свързан с различните отделения на компанията, което позволявало на работещите в тях да се възползват от калкулатора на разстояние.