Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Оперативната памет (Random Access Memory)


    Оперативната памет(RAMRandom Access Memory) е вид компютърна памет, чието съдържание може да бъде достигано от по всякакъв начин. То е протиположност на устройствата за последователен достъп до паметта като магнитните ленти, дисковете и “барабаните”, при които механичното движение на съдържанието кара компютъра да достига до информацията по точно определен начин. Често се счита, че на и от RAM може да се записва и чете, за разлика от Read-Only паметта(ROM). RAM обикновено се използва за основен склад на компютрите, като тя съхранява информацията, с която се работи в момента и която се променя в момента, въпреки че някои устройства използват специфични видове RAM за да осигурят по-дълъг период вторично запазване на информацията.

    Най-важното събитие в историята на компютърната памет определено е нейното анонсиране през 1970 г. Тогава Intel представя своя 1103 чип, който съдържа 1 000 бита информация. Той бива класифициран като оперативна памет(random access memory).

    Компютрите използват RAM, за да запазват програмния код и информацията по време на изпълнение. Една определяща характеристика на RAM е, че достъпът до различните места в паметта(локации) е почти винаги осигурен с еднаква скорост, за разлика от някои други устройства, при които има забавяне.

    Ранните, базирани на вакумни туби системи са се държали повече като съвременния RAM, въпреки че устройствата създавали проблеми много по-често. Много видове RAM са латливи, което означава че за разлика от някои други форми на компютърно съхраняване като дисковата и лентовата, те губят своята информация, когато компютърът се изключи. Модерната RAM обикновено съхранява bit информация като част от кондензатор, като в динамичната памет, или като състояние на флип-флоп като в статичната памет.

    През лятото на 2003 беше представен 128 Kbit чип магнитна памет, които беше произведен по 0.18 микрометрова технология. Основната технология на MRAM е базирана на магнетично-тунелния ефект. През Юни, 2004-2005 г., Infineon представя 16-мегабитов прототип базиран на 0.18 технологията, отново. Интересен начин за използване на RAM е да локализира части от своето разделение, като действа ефективно като хард диск, само че по-бързо. Този вид устройство обикновено е наричано RAM диск(ramdisk).