Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Адам Осбърн (Adam Osborne)


    Адам Осбърн (р. 1940-2003), американски предприемач в областта на изчислителната техника. Създател на компания Osborne, производител на първите портативни персонални компютри.

    Завършил е Бирмингамския и Делаверския университети. През 1968 година защитава докторска дисертация по химически технологии. Започва да се занимава с компютри в корпорация Shell Development в Калифорния в края на 60-те, а след това основава собствена компания Osborne & Associates (1970) в Бъркли (Калифорния). Работил е като издател, консултант-програмист от 1970 до 1979 година. Пробвал е себе си и в областта на литературата.

    През 1980 година той основава компютърната фирма Osborne Computer Corporation, влагайки в това начинание 250 хиляди долара собствени средства. Компанията започнала производство на първия портативен персонален компютър, имащ размер на куфарче. Това все още не е бил ноутбук, тъй като тежал цели 11 кг, но вече можел да се разполага под седалката на самолета. Той станал бестселър при цена от 1795 долара, включващ цената на цялото оборудване, периферията, програми за обработка на текст и електронни таблици. След фалирането на компанията, поради несправяне с поетите поръчки за производство, Осбърн основава компания Paperback Software, която скоро след това също се проваля след загуба на авторски права в полза на компанията Lotus Development.

    През 1990 година Осбърн създава две нови предприятия - компания за производство на печатни платки в Индия за продажба в САЩ и компания, занимаваща се с изкуствен интелект.

Първият в света портативен компютър, създаден от Адам Осбърн