Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Мултимедиа

    Развитието на апаратно-програмните средства за мултимедия позволява на компютъра да се превърне в мощен и удобен инструмент за работа със звук. Информацията за звук се записва, съхранява и обработва в цифров вид.

    Един от известните музикални редактори в програмата Encore (Passport Designs). Програмата предлага няколко инструментални линийки, в които са разположени всички примитиви, необходими за запис: ноти и паузи с различна дължина, знаци за алитерация, оттенъци, акценти и т.н. Остава само да се избере необходимия знак и да се постави на нужното място.

    Encore позволява не само да се запише партитура, но и може да я озвучи, използвайки цял арсенал музикални инструменти. Използвайки MIDI-клавиатура, може да стане и обратното: да се представи просвирвания фрагмент във вид на нотен запис. Програмата позволява лесно да се променя темпа на изпълнение.

    Съществуват и други музикални редактори. NoteWorthy Composer (NoteWorthy ArtWare), Ballade (DynaWare USA Inc.) също са предназначени за съчиняване и написване на ноти.

    Звуковите редактори са нужни за подготовка на фонограми към филм или концерт, за запис на аудиодискове, за рекламни цели и т. н. Главната им задача е да «сведат» отделните фрагменти и канали (гласове) към един файл. При това каналите могат да бъдат записани в различни формати.