Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


E-mail вируси


    Последната новост в света на компютърните вируси е e-mail вируса. Най-впечатляващия такъв определено е Melissa, който върлуваше из Интернет през 1999 г. Неговия принцип на действие беше следния:

    Той представляваше Word документ, качен в Интернет newsgroup. Потребителят, който изтегля съответния документ и го отваря задейства вируса. След като се задейства вируса се препраща на първите 50 човека от книгата с e-mail адреси на заразения потребител. В резултат на това, вируса Melissa се превърна в най-бързо разпространения вирус за всички времена. Както споменахме, по-рано този вирус накара множество големи компании да изключат техните e-mail системи.

    Методът на действие на вирусът ILOVEYOU, който се появи през 4 май, 2000 г. беше дори по-прост от този на Melissa. Вирусът съдържаше част от код, приложена към писмото. Хората, които кликват два пъти на приложения документ позволяват на кода да се изпълни. Той изпраща копия на самия себе си на всички e-mail-и, присъстващи в адресната книга на потребителя, като след това започва да предизвиква проблеми с файловете на неговия компютър. Вирусът Melissa се възползва от програмния език, вграден в Microsoft Word на име VBA или Visual Basic for Applications.