Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Ада Кинг Лавлейс (Ada King Lovelace)


     Ада Кинг Лавлейс, лейди Байрон, графиня (10 декември 1815, Мидълсекс (в границите на Лондон) - 29 ноември 1852), английски математик.

     Лавлейс е обявена за първия програмист, тъй като тя е създала първата програма за изчислителната машина на своя колега Чарлз Бабидж. Дъщеря е на знаменития поет лорд Байрон. Байрон скоро след раждането на дъщеря си завинаги напуска Британия, и неговата дъщеря така и не познавала своя баща.

     Тя получила образование, обучавана от частни преподаватели, а след това и самостоятелно, в което й помогнал Август Де Морган, първия професор по математика на Лондонския университет. През 1835 година Ада се омъжва за барона Уиляма Кинг, а когато той получил титла граф през 1838 година, става графиня Лавлейс.

     През 1833 година тя била заинтересувана от аналитичната машина на Бабидж. Тя приложила всички свои способности за реализация на неговия проект, поддържала го и го вдъхновявала. През 1843 година превела и разпространила статията на италианския математик и инженер Луиджи Федерико Менабрия "Елементи от аналитичната машина на Чарлз Бабидж". Съгласно нея, аналитичната машина би била способна да създава алгебрически формули, както Жакардовата машина може да изтъкава цветове и листя. Тя предложила да се използва аналитичната машина за решаване на уравненията на Бернули.