Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Доналд E. Кнут (Donald E. Knuth)

       Доналд Кнут e роден на 10 януари 1938 година в Милуоки, щата Уисконсин. Доналд Кнут е публикувал повече от 20 книги и 150 труда по най-разнообразни проблеми на компютърната наука: от изследвания на цифровите феномени в библейските текстове до абстрактни математически проблеми. Професор по математика, той подготвя немалко уникални учебни курсове. Написва книгата "Изкуството на програмирането". Сред многобройните премии и награди, които Кнут получава, най-значителните са Премията на Тюринг (1974), Национален медал за заслуги в науката (1979), Премия Киото (1996). Той е действащ член на Американската академия за изкуства и наука, Националната академия на науките, Националната академия на инженерните науки. Повече от двадесет университета от шест страни по света са признали Кнут за почетен доктор.

       Кнут завършва с отличие образованието си през 1960 година и получава степен бакалавър. Едновременно за значителни достижения в програмирането е удостоен със степен магистър. След това, през 1963 година, последва докторска степен в областта на математиката, заслужена в Калифорнийския технологичен институт. В CalTech той прекарва няколко години на длъжността професор по математика. Наред с това младият професор е и консултант по проблемите на разработката на програмно осигуряване в славната Burroughs Corporation.

       През 1968 година Кнут преминава в Станфордския университет. През 1968-69 години той работи като математик в отдела по телекомуникации на Института за отбранителни изследвания. През 1972 и 1973 години в качеството на гост-професор чете лекции по математика в университета Осло, Норвегия.

       През 1993 година Доналд Кнут излиза в оставка и получава титлата почетен професор към Станфордския университет в областта на програмирането.

       Доналд Кнут е също член на Американската гилдия на органистите (от 1965 година), на Американското математическо общество (1961), Асоциацията по компютърна техника (ACM) (1959), Математическата асоциация на Америка (1959), Организацията за промишлена и приложна математика (1965), действащ член на Британското компютърно общество (1980), почетен член на IEEE (1982).

       Всяка година ACM Special Interest Group on Algorithms and Computing Theory и IEEE Technical Committee on the Mathematical Foundations of Computing присъждат Премия на името на Доналда Е. Кнут — за принос в основите на компютърната науки.