Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Интернет

    Всичко започва през не толкова далечната 1957 година, когато Съветският Съюз пуска Sputnik, първият направен от човека сателит на земята. В резултат на това Съединените Щати формират Advanced research Project Agency (ARPA) по поръчка на Министерството на Отбраната. Целта на ARPA е да се поддържа лидерството в технологиите на Съединените Щати.

    В началото на 60-те Paul Baran в Rand Corporation размишлявал върху много прост проблем: Как да бъде сигурен, че при атомна атака, военната мрежа ще продължи да работи. С други думи работата на Paul била да създаде начин да се получава информация през мрежата, така че да няма загуба на части от нея. Решението, до което достигнал, сега се нарича Прехвърляне на пакети (Packet Switching). Мрежата от компютри изпраща съобщения (пакети), които съдържат информация за собствения си маршрут, така че всеки компютър от мрежата са знае накъде да прехвърли това съобщение.

    През август 1968 г. Министерството на Отбраната обявява конкурс за създаването на ARPAnet, който е спечелен от компанията BBN - (Bolt Beranek and Newman) през месец декември същата година. Основен приоритет на компанията е създаването на един от фундаменталните компоненти - пакетите за превключване, наречени комуникационни възли (IMP). През 1969 г. BBN инсталира първия IMP компютър в Калифорнийския Университет в Лос Анджелис, като по този начин предостави достъп до първия host-компютър и даде възможност на първата пакетна мрежа да осъществи връзка с Изследователския Институт в Станфорд, Университета в Санта Барбара и Университета в Юта. С осъществения експеримент се доказва способността на ARPAnet, чрез използването на IMP, да разделя информацията на относително малки пакети; да транспортира тази информация до отдалечения компютър с предварително известен адрес; да проверява за грешки в транзакцията; да изпраща и повредените пакети; и да събира пакети в/от отдалечени места. Това е принципа залегнал в основата на ARPAnet.

    За целта през декември 1970 г. компанията Network Working Group създава специален протокол, наречен Network Control Protocol (NCP), чието основно приложение е използването му като ”език” при транзакция на информация. В средата на 70-те години се разработва TCP/IP (Transfer Control Protocol/ Internet Protocol), основата за осъществяване на връзки в експерименталната мрежа ARPAnet. TCP/IP в своята същност представлява протокол, който събира/разпределя пакетите в/от информационните обекти, свързани помежду си чрез мрежата. През 1978 г. Американското правителство обявява TCP/IP за удобен и сигурен начин за изпращане на информация между два компютъра, което още веднъж утвърждава мястото и ролята на самия протокол, както и бъдещото значение на глобалната информационна мрежа ARPAnet.

    В началото на 80-те години възниква и необходимостта от създаването на мощни компютърни центрове, които да бъдат свързани с високоскоростни програмни мрежи и чиято цел да бъде предоставянето на данни и информация за осъществяването на научно-техническото развитие. В 1982 г. Националната Научна Фондация (NSF) предлага разширение и подобрение на съществуващата ARPAnet, наречена (NSFNET), чрез използването на която става възможно увеличаването на скоростта на транзакцията от 56 Килобайта в секунда до 1,5 Мегабайта в секунда. От 1988 г. NSFNET се превръща в операционна система. През 90-те години се прави решителна крачка към създаването на съвременния вид на Интернет, процес предшестван от прекратяване на функционалното използване на ARPAnet. За първи път програмни мрежи за осъществяване на търговски отношения са свързани към NSFNET, посредством Асоциацията за Търговски обмен в Интернет (CIX), което предостави възможност на бизнес и международните икономически отношения да навлязат в съвсем ново измерение, а и не само това - даден им бе шансът да се интегрират в нова информационна инфраструктура.

    ИНТЕРНЕТ е глобално свързана мрежа от компютри. Тя дава възможност на хора, фирми, образователни институции, правителствени агенции да комуникират от произволно отдалечени географски области.

    В края на 1969г., 4 компютъра са интегрирани в оригиналното очертание на Интернет - първото появяване на ИНТЕРНЕТ. От началото на 1970г. броя на компютрите включени към ARPANET нараства значително.

    През октомври 1972г. се провежда международна конференция за компютърните комуникации, на която BBN организира публична демонстрация на ARPANET.

    През 1980г. се появяват нови мрежи на други групи от хора и организации. Това са BITNET (Because It's Time NETwork), започнала като корпоративна мрежа и CSNET (Computer Science NETwork), създадена от обидинената работа на няколко компютърни специалисти. В началото те не са част от Интернет, но по-късно се интегрират към него.

    През 1984г. ARPANET е разделена на две мрежи: MILNET и ARPANET. MILNET обслужва нуждите на армията, а ARPANET се занимава с изследователска работа. По-късно, тяхното обединение е наречено ИНТЕРНЕТ.

    1989-1996 е един основен период, който знаем като ИНТЕРНЕТ, отчитайки факта, че оригиналния ARPANET е изместен поради изключително бързото нарастване на мрежовите операции в САЩ и света.

    През последните няколко години Интернет е най-голямата среда за обмен на информация. Много хора работят в нея и техният брой непрекъснато се увеличава.

    Популярността на Интернет се дължи на услугите, които предлага. Свободният трансфер на съобщения между различни хора и организации е много разпространен. Получаването на новините на деня, възможността за търсене и намиране на информация за спорт, икономика, музика и други неща са предимство, което не може да бъде предоставено чрез други средства.

Основни предлагани Интернет услуги:

File transfer

    FTP - File Transfer Protocol (Протокол за пренасяне на файлове). Дава възможност за прехвърляне на файлове от вашия компютър до друг и обратно. За целта на единия компютър трябва да работи програма FTP-сървър, а на другия - програма FTP-клиент. Достъпа се определя от програмата-сървър, която изисква всеки потребител да има име и парола. Поради големият брой сайтове, поддържащи услугата FTP e трудно да се следи на кой компютър какви файлове има. Като интерактивно средство за търсене на файлове, намиращи се на FTP сървъри може да се използва протокол (услуга), наречен Archie.

Telnet (Remote login)

    Това е една от първите исторически възникнали услуги в Интернет. Може да се използва за работа като отдалечен терминал на Telnet сървър в Интернет. Когато се свържете с някой такъв сървър в Интернет, вашият компютър работи така, сякаш клавиатурата му е вързана към отдалечения компютър. Можете да стартирате програми, които ще се изпълняват на сървъра на другия край на света, все едно, че е пред вас.

Е-mail

    Електронната поща, т.е. изпращането и получаването на електронни съобщения, е една от най-широко използваните в момента операции в Интернет. E-mail се използва в повечето търговски он-лайн услуги и за много хора е основната причина за достъп до Интернет. За да изпратите електронно съобщение, трябва да зададете адреса на получателя. Този адрес се състои от идентификатор на потребителя, следван от знак @, след което идва местоположението на компютъра – сървър за електронна поща на получателя. Изпращачът също трябва да има валиден електронен адрес. Всеки потребител получава своя адрес като се регистрира на някой сървър за електронна поща, където автоматично му се създава пощенска кутия (mailbox).

Network file systems (NFS)

    Предоставя на вашия компютър (клиент) възможността за достъп до файлове от друг компютър (сървър). Network file system създава илюзията, че дискът или устройствата от една система са директно свързани с други системи. Тук няма нужда да се използват специални програми, позволяващи достъп до файлове и ресурси на друга система. Особен интерес напоследък представлява възможността за комбиниране на тази услуга с услугата WWW.

Remote printing

    Дава възможност за отпечатване на материали разположени на вашия компютър (клиент) чрез друг компютър (сървър), ако към него е свързано печатащо устройство (принтер).

Gopher

    Въпреки, че FTP работи добре за прехвърляне на файлове, той не може да се справя добре с файлови системи, разпростиращи се на множество компютри. Една подобрена система за прехвърляне на файлове, наречена Gopher, е създадена точно с такава цел. Gopher е широко използван инструмент в Интернет. За да ползвате тази услуга ви е нужна програма-клиент, която с помощта на менюта ви позволява да преглеждате наличната информация, без да се налага да знаете къде точно се намират материалите. Тя позволява да претърсвате списък с ресурси и след това помага да се изпрати материалът към вас. Компютрите – сървъри за Gopher са свързани помежду си с разпределени индекси в една система за търсене, наречена "Gopherspace". Gopherspace пространствата обикновено предлагат управлявани от менюта системи за достъп и могат да се претърсват с няколко машини за търсене. Най-известните от тях са Gopher вариантът на Archie (наречен Veronica) и индексираната система за търсене WAIS (Wide Area Information Server).

USENET

    Network News (USENET) е най-разпространената новинарска услуга, използваща протокол NNTP (NNTP е протокол в Интернет, предназначена за разпространение, запитване, извличане и публикуване на новини). Тя предлага бюлетин бордове, чат-стаи (chat rooms) и мрежови новини (Network News). Network News е голяма система с около 5000 конференции, наречени новинарски групи (newsgroups), които сa достъпни по 24 часа на ден 365 дни в годината. За да имате достъп до тези новинарски групи, трябва да използвате специална програма-клиент, с чиято помощ можете да участвате в желаната група. Дискусионните групи и чат-стаите могат да бъдат чудесен източник на информация и съдействие за технически проблеми. Те могат да бъда източник на информация за хобита, забавления, пътуване, места за политически дебати на живо, осигурявайки възможности за събиране на групи от хора с общи интереси.

WWW (World Wide Web)

    World Wide Web (или само Web) е мултимедийната услуга в Интернет, съдържаща огромни хранилища на хипертекстови документи, написани на езика за маркиране на хипертекст (Hypertext Markup Language - HTML). Хипертекстът е метод за представяне на текстове, изображения, звук и видео, които са свързани помежду си в непоследователна плетеница от връзки. Хипертекстовият формат позволява на потребителите да преглеждат темите в произволен ред. Има инструменти и протоколи, които служат за изследването на всевъзможните налични такива документи в Интернет. Тези инструменти помагат за намирането на ресурси и тяхното пренасяне между компютрите.