Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Грейс Брюстър Мъри Хопър

       Грейс Брюстър Мъри Хопър (Grace Brewster Murray Hopper) е родена на 9 Декември 1906 в Ню Йорк. През 1928 тя завършва колежа Васар с бакалавърска степен по математика и физика и отива в факултета на Васар. Като инструктор там, тя продължава да изучава математика в Унивеститета Йеил, където тя получава магистърска степен през 1930 и Докторска през 1934. Тя е една от четирите жени в докторската програма на десет ученика и нейния докторат по математика е едно от малкото и постижения до онзи момент.

       Тя се омъжва през 1930, но съпругът и умира по време на Втората Световна Война. Остава във Васар, където е професор до 1943, когато тя става членка военноморския флот, за да помогне на държавата си по време на войната. След това работи известно време в Харвард или по-точно в Harvard’s Cruft Laboratories на компютрите Mark. През 1949 тя работи в Eckert-Mauchly Computer Corporation като старши математик.

       Вярвайки, че компютърните програми могат да бъдат писани на английски тя създава B-O компилатора за UNIVAC, по-късно познат като FLOW-MATIC. Той е проектиран да превежда език, който може да бъде използван типични бизнес задачи като плащане на разходите и т.н. Използвайки този компилатор, адмирал (след войната)Хопър и нейния екип създават UNIVAC I и UNIVAC II, който “разбират” 20 изречения, написани на чист английски.

       Адмирал Грейс Мъри Хопър получава много награди и хвалби за своите постижения. Една от най-ценните награди е това, че тя е първата персона от САЩ и жена от света, която става членка на Distinguished Fellow of the British Computer Society. След всичките успехи, които е постигнала тя признава, че най-големия е бил “младите хора, които тя е обучавала”.

       Когато тя умира света губи вдъхновението на жените и учените си. Нейните изключителни постижения в компютърните науки помагат на множество сфери от живота да се развият.