Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Джон Преспър Екерт


       Джон Преспър Екерт (John Presper Eckert) е роден на 9 Април 1919. Завършил е в университета на Пенсилвания, където той завършва бакалавърска и магистърска степен в електрическо инжинерство и през 1941 и 1943 съответно. Той получава и почетна докторска степен от същия унивеститет през 1964. Той е шеф-инжинер в Училището Мур на университета на Пенсилвания за ENIAC от 1944 до 1946.

       Първият от четирите компютъра, които Екерт прави с Моучли е ENIAC(Electronic Numerical Integrator and Computer). Той е съставен от над 70 000 резистора и 500 000 запоени връзки. Този компютър е бил дълъг 24 метра, висок 2,4 метра и 1 метър широк. Заемал е 167(!) кв.м. и е тежал 30 тона. Въпреки че бил необичаен и “гладен” за електричество и бавен в сравнение с компютрите от 90-те, той бил 1000 пъти по-бърз от всичко правено до този момент. ENIAC преминава своя първи операционен тест на 10 Декември 1945 г. и е официално посветен на 16 Февруари 1946 г. През Август, 1947 е използван за да реши проблемите с траекторията и да пресмята балистичните таблици на U.S. Army’s Aberdeen Proving Ground и по-късно се използва за развитието на водородната бомба.

       Първата работа на Екерт и Моучли след края на Втората Световна Война е създаването на компютър за Националното бюро по стандартизация. Те създават спецификациите на компютър, който смятат да нарекат UNIVAC (Universal Automatic Computer). Наричат го така през 1948. Компанията на Моучли и Екерт, обаче, скоро започва да изпитва сериозни финансови проблеми. За да спечелят пари те подписват договор с Northrop Aircraft Company, за да направят малък компютър за навигация на самолети – BINAC(Binary Automatic Computer). BINAC(завършен през Август 1949) и UNIVAC са първите компютри, които използват магнитна лента за съхраняване на информацията. По-малък по размер и съставен от по-малко части от ENIAC, и двете машини имали вътрешна памет за съхраняване на програми и могли да бъдат управлявани с клавиатура.

       Екерт получава своя почетен докторат от Университета на Пенсилвания през 1964. Той също така получава 87 патента и безбройни награди за своите изобретения. Президентът Линдън Джонсън му връчва Националния Медал на Науката през 1969.

       Умира на 3 Юни 1995 в Брин Мар, Пенсилвания.