Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Едсгер Вайб Дейкстра (Edsger Wybe Dijkstra)

       Едсгер Вайб Дейкстра (1930-2002) е роден в холандския град Ротердам. Неговият баща е химик, майката - математик. След завършването на гимназия, Дейкстра получава степен магистър по математика и теоретична физика в Лейденския университет, а така също званието доктор на компютърните науки в университета в Амстердам. По-късно Дейкстра работи като програмист в амстердамската организация Mathematisch Centrum, след това като професор в Техническия университет в Айндховен, изследовател в корпорацията Burroughs. Освен това, Дейкстра е почетен професор в Тексаския университет, член на холандската кралска академия на науките и изкуствата, чуждестранен почетен член на американската академия на науките и изкуствата, почетен член на британското компютърно общество, почетен доктор на науките на Университета в Белфаст ...

       Известността на Дейкстра се дължи основно на неговата работа в областта на приложението на математическата логика при разработката на компютърни програми. Той се явява водещ представител на научното направление, което е прието да се нарича теоретично програмиране. Цялата му научна дейност е насочена към разработката на средства и методи за създаване на "правилни" програми, тоест такива програми, коректността на които може да бъде доказана с формални методи. Неговата първа крачка в това направление е активното участие в работата на комитета по създаване на езика Algol, който става еталон за коректен език за програмиране, той написва първия компилатор за Algol 60.

       Като един от авторите на концепцията за структурното програмиране, той проповядва отказа от използването на инструкция GOTO. Идеята за използване на "семафори" за синхронизация на процесите в многозадачните системи също принадлежи на Дейкстра. Списъкът с неговите заслуги далеч не се изчерпва само с това.

       През 1972 година неговите научни заслуги са били наградени с премията на Тюринг. При връчване на премията, един от ораторите характеризира дейността на Дейкстра така: "Той е образец за учен, който програмира, не докосвайки се до компютъра, и прави всичко възможно неговите студенти да действат по същия начин и да се представят информатиката като раздел на математиката".

       След продължителна борба с рака, Дейкстра умира на 6 август 2002 година.