Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 


Сергей Брин (Sergey Brin)

    Сергей Брин се ражда в Москва през 1974 година. От Москва заминава в Съединените Щати. Завършва с отличие университета в Мериленд, където изучава математика и информатика. Получава стипендия от National Science Foundation Graduate Fellowship. Основна област на научните изследвания на Брин са технологиите за събиране на данни от неструктурирани източници, големи обеми текст и научни данни. Той е автор на десетки публикации във водещи американски академични списания, а също периодически участва в различни национални и международни научни, делови и технологически форуми. Готвейки се да защити докторска дисертация в Стенфорд, Брин се запознава с Лари Пейдж, и през 1998 година свамата заедно основават Google.

    Google Inc. е частна компания, разположена в Маунтин Вю (Калифорния). Сред нейните инвеститори се открояват Kleiner Perkins Caufield & Byers и Seqoia Capital. Благодарение на своите технологически иновации, Google става притежател на множество награди, включително приза "Най-добра търсеща система в Интернет" от Yаhoo! Internet Life. Освен това, Google влиза в "Десятката на най-добрите кибернетични технологии" през 1999 год., определяна от списание TIME, а също завоюва приза за "Техническо Съвършенство" на списание PC и "Най-добра търсеща машина" на списание The Net. Все повече нараства броят на компаниите, включително Yahoo!, AOL (Netscape), Washingtonpost.com, използващи технологията за търсене на Google, с цел да подобрят търсенето по своите уебсайтове.

 

    Всяка година сред читателите на списание Wired се провежда гласуване, в резултата на което се избират най-значителните достижения и иновации в цяла поредица области, включително дизайн, културен принос, комерсиална жизнеспособност и пр. През 2000 година Google Inc., разработчик на популярната търсеща система Google, е обявена за победител в конкурса WIRED Readers Raves ("Глас на читателите на WIRED") в номинацията "Най-добър търсещ агент" на третата ежегодна церемония по награждаването, проведена в Сан-Франциско.