Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

Официален сайт на Intel Corporation


Крейг Барет (Craig R. Barrett)


    Крейг Барет (р. 29 август 1939, Сан-Франциско, Калифорния), американски учен и предприемач, глава на корпорацията Intel - световен лидер в областта на микропроцесорните технологии.

    От 1957 до 1964 година Барет учи в Станфордския университет (щата Калифорния), след завършване на който получава степен доктор по физика по специалността материалознание. През 1964-74 години работи на длъжността „главен” професор на факултета по материалознание на същия университет.

    През 1969 година за своите изследвания в областта на материалознанието Барет е удостоен със златен медал. Крейг Барет е член на американската Национална инженерна академия, автор на повече от 40 технически статии, в които анализира влиянието на микроструктурата върху свойствата на материалите, а също и на учебника "Основи на материалознанието", издаден през седемдесетте години и до днес широко използван в университетите на САЩ.

    През 1974 година постъпва в компанията Intel в качеството на мениджър по технологическото развитие. През 1984 година заема длъжността вицепрезидент, през 1987 - старши вицепрезидент, а през 1990 - изпълнителен вицепрезидент. През 1992 година Крейг Барет е избран в съвета на директорите на корпорация Intel. През май 1997 година доктор Барет става четвърти президент на Intel, а през 1998 година – изпълнителен директор на компанията.

    Барет оглавява Съвета по полупроводникови технологии към Департамента по търговия на САЩ, той е член на съвета на директорите на корпорацията Intel и асоциацията U. S. Semiconductor Industry Association.