Биографии Софтуер Хардуер IT Фирми Речник
 
Начало
Цел
Източници
Връзки
Галерия
Тестове
Форум
За авторите
 

3Com


    Фирма 3Com (Computer Communication Compatibility Corporation), американска корпорация, занимаваща се с локални и глобални мрежови инфраструктури. 3Com е втората по големина компания в света, предоставяща пълни мрежови технически решения. Броя на внедрените системи 3Com надвишава 100 милиона мрежови съединения — повече, отколкото у всяка друга компания.

    Името 3Com се е превърнало в синоним на мрежовата технология Ethernet. Един от изобретателите на тази разпространена мрежова технология — доктор Роберт Меткалф (Robert Metcalfe) — основава 3Com през 1979 година. Седалището на 3Com се намира в Санта-Клар (Калифорния). Първият в света мрежов адаптер за IBM-съвместим компютър корпорацията пуска през 1983 година. В началото на деветдесетте години 3Com преориентира своя бизнес към глобалните мрежи за предаване на данни. Успешната работа на корпорацията й позволява през април 1994 година да влезе в списъка на най-големите компании в света.

    В периода 1993-98 година 3Com поглъща други дванадесет компютърни компании, които помагат на корпорацията да излезе на нови пазари и да разшири номенклатурата на своите мрежови решения. Най-значително от тях е присъединяването на компанията U.S. Robotics през юни 1997 год.

    Корпорацията обезпечава мрежови решения за повече от 200 милиона потребители по цял свят. Основните клиенти на 3Com са в сферите на финансите, образованието, здравеопазването, търговията, издателската дейност, промишлеността, държавното управление.

    Значително място в 3Com се отделя за иновационна дейност. Сътрудниците от научните лаборатории на корпорацията са получили 114 патента за изобретения в САЩ — повече от всяка друга фирма, специализираща в областта на мрежовите технологии.

    3Com произвежда и множество апаратни и програмни средства. Сред тях са мрежови интерфейсни платки, модеми, органайзери, видеофони, телефони, концентратори, маршрутизатори, комутатори, средства за отдалечен достъп.